lördag 1 juni 2013

Sötsyrlig smulpaj......

 
För ett par helger sedan var jag sugen på smulpaj men hade varken äpplen eller rabarber hemma. Men jag hade en påse blandade frysta bär, en blandning av jordgubbar, hallon, vinbär, lingon mm. Jag chansade och den blev riktigt lyckad.
 
Smulpaj by Cila
 
pajdeg:
100 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk socker
2 msk råsocker
 
1 liten påse blandade frysta bär
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
ev ett par tsk potatismjöl (om du tror att bären kommer vattna sig mycket)
 
Smörj botten i den form du ska göra pajen i och täck botten med bär.
Blanda socker, vaniljsocker och ev potatismjöl och strö över bären.
Lägg vetemjöl, socker, råsocker och smör i en bunke och finfördela smöret i mjölblandningen till en grynig massa. Strö sedan smuldegen över bären och grädda mitt i ugnen på 225 grader tills den har fått fin färg, ca 15-20 min.
Servera gärna ljummen men inte varm.
 

 
 
Jag hade heller ingen färdig vaniljvisp, som vi annars gärna vispar och serverar till paj här hemma. Men grädde hade jag som jag vispade och sötade ganska mycket extra med både vaniljsocker och florsocker. Det blev himlans gott till pajen som blev lite sötsyrlig tack vare att bärblandningen innehöll både vinbär och lingon. Mums....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar